Stop krivotvorinama

Osobito pogođeni industrijski sektori

Mnogi industrijski sektori širom svijeta značajno su pogođeni masovnom pojavom krivotvorenja i piratstva posljednjih godina. Razmjerima ovog problema najznačajnije je pridonio razvoj tehnologija koje omogućuju jednostavno kopiranje originalnih proizvoda, razvoj interneta koji omogućuje trenutnu globalnu distribuciju digitalnih sadržaja, kao i ukupni trend globalizacije trgovine. Problem krivotvorenja i piratstva dosegao je razinu koja ne samo da uzrokuju značajne financijske gubitke proizvođačima originalnih proizvoda odnosno nositeljima prava intelektualnog vlasništva, nego proizvodi i dalekosežne društvene posljedice. Krivotvorenjem i piratstvom narušava se pravedna tržišna utakmica između onih koji posluju legitimno, ulažući u razvoj i marketing, plaćajući naknade autorima i inovatorima za njihov rad i znanje, stvarajući nova radna mjesta te plaćajući poreze i druga davanja, ostvarujući tako ne samo vlastiti profit nego i doprinoseći  društvu u cjelini, te onih koji nelegitimno stvaraju profite isključivo za svoj račun.
Osobito je važno imati na umu da su krajnje žrtve krivotvorenja, pa i piratstva, sami potrošači. Kupnjom krivotvorenih proizvoda potrošači dobivaju robu loše ili u najmanju ruku neprovjerene kvalitete čime mogu biti izloženi opasnosti po zdravlje i vlastitu sigurnost. Cijene krivotvorenih proizvoda najčešće ne odgovaraju kvaliteti samih proizvoda, budući da se iste formiraju po uzoru na originalne proizvode koji se proizvode sukladno propisanim i kontroliranim standardima kvalitete i sigurnosti. Kupnjom krivotvorenih proizvoda potrošač ne dobiva mogućnost reklamacije ili odštete u slučaju neispravnosti proizvoda, a kupnjom primjerice piratskog softvera ne ostvaruje pravo na popratne usluge kao što su korisnička podrška.
Dok su prije desetak godina krivotvorenjem bile pogođene uglavnom samo neke industrije, kao što su industrije luksuznih ili modnih proizvoda, danas krivotvorenje i piratstvo pogađaju veliki broj industrijskih sektora. Krivotvorenje i piratstvo osobito pogađaju industrije sljedećih proizvoda:

  • Lijekovi i medicinski proizvodi
  • Prehrambeni proizvodi
  • Strojevi i rezervni dijelovi
  • Električni i elektronički proizvodi
  • Luksuzni proizvodi, odjeća i modni dodaci
  • Zabavni sadržaji i softver
  • Igračke

 

Ispiši stranicu