Potrošači

Krajnje žrtve krivotvorenja, pa i piratstva, upravo su sami potrošači. Kupnjom krivotvorenih proizvoda potrošači dobivaju proizvod loše ili u najmanju ruku neprovjerene kvalitete, čime mogu biti izloženi opasnosti po zdravlje i vlastitu sigurnost. Cijene krivotvorenih proizvoda najčešće ne odgovaraju kvaliteti samih proizvoda, budući da se iste formiraju po uzoru na originalne proizvode koji se proizvode sukladno propisanim i kontroliranim standardima kvalitete i sigurnosti. Kupnjom krivotvorenog proizvoda potrošač ne dobiva mogućnost reklamacije ili odštete u slučaju neispravnosti proizvoda, a kupnjom primjerice piratskog softvera ne ostvaruje pravo na popratne usluge kao što su korisnička podrška.
Često potrošači svjesno kupuju krivotvorene proizvode rukovodeći se isključivo razlozima niže cijene i ne razmišljajući o popratnim nedostacima ili rizicima takve kupnje. Ipak, najveće žrtve krivotvorenja su potrošači koji kupuju krivotvoreni proizvod u uvjerenju da kupuju originalni proizvod, te radi zaštite potrošača u borbi protiv krivotvorenja i piratstva uz tijela nadležna za provedbu prava intelektualnog vlasništva sudjeluju i razna inspekcijska tijela i udruge za zaštitu potrošača.

Kad je riječ o piratstvu, svako piratstvo (bilo softversko, glazbeno ili filmsko) izlaže korisnike također visokim rizicima. Uz današnji razvoj interneta softversko piratstvo ili piratstvo glazbenih i filmskih djela može nekome, ako nije upoznat s popratnim rizicima, djelovati primamljivo – zašto platiti nešto što možeš dobiti besplatno? No besplatno u ovom slučaju nikako nije najjeftinije ili najpovoljnije. Pojedinci koji se možda i nesvjesno upuste u kupovinu krivotvorina na internetskim oglasnicima ili prijenosu piratskog sadržaja na tzv. peer-to-peer mrežama izlažu sebe visokim i skupim rizicima krađe identiteta, rizicima špijunskog softvera, pa i mogućoj kaznenoj prijavi.

Stoga se potrošačima uvijek savjetuje da budu oprezni pri kupnji proizvoda zaštićenih pravima intelektualnog vlasništva putem Interneta odnosno da biraju legalnu internetsku ponudu autorskih djela i predmeta zaštite srodnih prava (muzike, filmova i serija, softvera i sl.) odnosno ponudu ovlaštenih internetskih prodavatelja i distributera proizvoda označenih zaštićenim žigom.