Otvoreno javno savjetovanje Europske komisije o suzbijanju nezakonitih sadržaja na internetu

Grafika: Uz odobrenje Europske komisije

Europska komisija otvorila je javno savjetovanje o jačanju borbe protiv nezakonitih sadržaja na internetu. Komisija ovim javnim savjetovanjem nastoji prikupiti gledišta svih relevantnih dionika pa je upitnik namijenjen kako široj javnosti, tako i pružateljima internetskih usluga (kao što su internetske platforme), nadležnim tijelima te posebice tijelima kaznenog progona, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i drugim relevantnim dionicima.

Problem dostupnosti i širenja nezakonitih sadržaja putem interneta važno je pitanje od javnog interesa u Europskoj uniji kao i važno sigurnosno pitanje, posebice u pogledu opasnosti od širenja terorističkih sadržaja, govora mržnje, nezakonitih trgovačkih praksi, povreda prava intelektualnog vlasništva, prodaje droga, krivotvorina ili drugih nezakonitih proizvoda te drugih nezakonitih aktivnosti.

Komisija je 28. rujna 2017. donijela Komunikaciju s uputama o odgovornosti pružatelja internetskih usluga u pogledu nezakonitih sadržaja na internetu, a 1. ožujka 2018. i Preporuku o mjerama za suzbijanje nezakonitih internetskih sadržaja.

Komisija otvaranjem ovoga javnog savjetovanja nastoji prikupiti dokaze o razmjerima navedenih problema i o učinkovitosti dostupnih mjera te će do kraja 2018. godine istražiti daljnje mjere za poboljšanje učinkovitosti borbe protiv nezakonitih sadržaja na internetu.

Upitnik koji se ispunjava u okviru javnog savjetovanja dostupan je i na hrvatskom jeziku te mu možete pristupiti putem sljedeće poveznice.

Javno savjetovanje otvoreno je do 25. lipnja 2018. godine.

 

Datum novosti: 21.5.2018.