Stop krivotvorinama

Europska komisija objavila „Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva“

 

Europska komisija objavila je radni dokument njezinih stručnih službi pod nazivom „Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva“ (engl. "Counterfeit and Piracy Watch List“).

Dokument je nastao slijedom analize rezultata javnog savjetovanja kojeg je Europska komisija provela u razdoblju od 15. prosinca 2021. do 14. veljače 2022. godine te korištenjem drugih dostupnih izvora informacija, s ciljem identificiranja tržišta izvan Europske unije na kojima su uočene prakse krivotvorenja, piratstva ili drugih oblika povreda prava intelektualnog vlasništva. Značajnu podršku u pripremi ovog projekta pružila je Komisiji i Europska promatračnica za povrede prava intelektualnog vlasništva koja djeluje pri EUIPO-u.

Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva jasno imenuje internetska mjesta i fizička tržišta za koja se smatra da su uključena u povrede prava intelektualnog vlasništva ponudom i prodajom krivotvorenih proizvoda, neovlaštenom distribucijom zaštićenih autorskih sadržaja ili na drugi način.

Treba i ovom prilikom napomenuti da se povredama prava intelektualnog vlasništva ne nanosi šteta samo nositeljima tih prava, nego kupnjom krivotvorenih proizvoda može biti ugroženo zdravlje ili sigurnost potrošača, posebno kada se uzme u obzir da su krivotvorenjem obuhvaćeni brojni industrijski sektori te se na nelegalnim tržištima mogu pronaći i opasne krivotvorine kao što su krivotvoreni lijekovi i medicinski proizvodi, pesticidi, igračke, vina i druga pića, elektronički proizvodi, kozmetika, parfemi i drugo.

Popis za nadziranje krivotvorenja i piratstva trebao bi pridonijeti jačanju svijesti kod potrošača da proizvode kupuju putem sigurnih prodajnih mjesta te da autorske sadržaje koriste samo putem legalnih internetskih servisa, izbjegavajući rizike koje nosi posjećivanje sumnjivih internetskih stranica odnosno rizike kupnje krivotvorenih i piratskih proizvoda.

Objava ovog dokumenta trebala bi, s druge strane, potaknuti one koji upravljaju spomenutim problematičnim tržištima da poduzimaju odgovarajuće mjere za otkrivanje i suzbijanje povreda prava intelektualnog vlasništva.

Dokument je u cjelini dostupan ovdje.

Datum novosti: 8.12.2022.

Ispiši stranicu